Ο Μιχάλης Σαρρής μιλάει για τις εκλογές, την Περιφέρεια & το Ρέθυμνο

Οδεύοντας προς τις Περιφερειακές εκλογές, συναντήσαμε από κοντά τον νυν Περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Σαρρή και εκ νέου υποψήφιο με τον συνδυασμό “ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ” του Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Συνέντευξη στον Στέλιο Κουνδουράκη

Είστε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Η επιλογή μου να διεκδικήσω για μια ακόμα φορά μία θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης βασίζεται στο γεγονός ότι είμαι πεπεισμένος ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο συμμετοχής, προσφοράς, προόδου, ανάπτυξης και δημοκρατίας. Αυτές οι αξίες συνδυάζονται με τον βαθύτατο σεβασμό και την αγάπη που τρέφω για την περιοχή μας και ιδιαίτερα στους  ανθρώπους της που την καθιστούν ξεχωριστή.

Έχοντας υπηρετήσει τα κοινά για  πολλά  χρόνια αντιλαμβάνομαι τις προκλήσεις  και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε και είμαι  βέβαιος  ότι μέσα από στενή συνεργασία, αποφασιστικότητα  και αποτελεσματική διεκδίκηση μπορούμε να προασπίσουμε το κοινό μας μέλλον. Θεωρώ  καθήκον μας να προωθήσουμε τη βελτίωση του τόπου μας, καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, από το δικό του μετερίζι. Με αυτή την προοπτική αναλαμβάνω ξανά αυτή την πρόκληση και συστρατεύομαι  με τον   Σταύρο Αρναουτάκη στηρίζοντας τον κοινό μας στόχο για ευημερία και ανάπτυξη της Κρήτης.                                                                                                                       

Πώς είδατε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης από την Περιφερειακή Αρχή; Είστε ικανοποιημένος από την  παραγωγή έργου στην Κρήτη;

Με τον  Σταύρου Αρναουτάκη στην ηγεσία της  Περιφέρειας, η Κρήτη κατάφερε να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως πρότυπο ανάπτυξης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε ως πρωτοπόρο παράδειγμα αναπτυξιακής προσέγγισης, το οποίο αναγνωρίστηκε από ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς.  Με γνώμονα τον ορθολογικό σχεδιασμό, την σωστή προετοιμασία και την συλλογική δουλειά έθεσε στόχους, διεκδίκησε και έφερε αποτελέσματα.   Έτσι η Κρήτη  βηματίζει   σε μια νέα εποχή  με την υλοποίηση και αξιοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων που αλλάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί. Παρά το γεγονός ότι η ικανοποίηση από την παραγωγή έργου σε μια περιοχή αποτελεί  ένα σύνθετο ζήτημα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες,  η Περιφέρεια  Κρήτης    κατάφερε να αυξήσει τον αναπτυξιακό της ρυθμό.  Η βελτίωση της  ανάπτυξης των υποδομών, το αεροδρόμιο,  τα οδικά δίκτυα, η ενέργεια καθώς και οι στοχευμένες παρεμβάσεις που υλοποιούνται  σε περιβάλλον, πολιτισμό, καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία, προσθέτουν δυναμισμό και θέτουν τις βάσεις για ένα νέο δημιουργικό κύκλο τα επόμενα χρόνια.

Οι παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων, οι προτάσεις τους, μπορούν και πρέπει να επηρεάσουν μία  απόφαση του περιφερειάρχη;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών σε μια Περιφέρεια και έχουν το ρόλο να εκφράζουν τις απόψεις των πολιτών που τους εκλέγουν. Συμμετέχουν σε συνεδριάσεις, συζητήσεις, ψηφοφορίες συμβάλλοντας στη δημοκρατική λειτουργία της Περιφέρειας και μπορούν να έχουν επιρροή στις αποφάσεις του Περιφερειάρχη.  Οι προτάσεις και οι απόψεις τους μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές  προοπτικές και να εμπλουτίσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι διάφορες απόψεις και εμπειρίες των συμβούλων μπορούν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων, αυξάνοντας έτσι τις προοπτικές επιτυχίας. Επίσης οι σύμβουλοι μπορούν να διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρίες σε διάφορους τομείς και να ενισχύσουν την ανάπτυξη πολιτικών.  Ωστόσο, πιστεύω ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η συνεργασία, είναι σημαντικό να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, αλληλοσεβασμός  και προσπάθεια για συναίνεση με κοινό στόχο για την δίκαιη  και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.

Τα επόμενα 5 χρόνια μπορούν να δώσουν σοβαρή ανάπτυξη στην Π.Ε Ρεθύμνου; και Ποια είναι τα πέντε μεγάλα  ζητήματα για τα οποία τα επόμενα πέντε χρόνια θα δώσετε τους αγώνες σας;

Η προοπτική της σοβαρής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τα επόμενα 5 χρόνια εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων, περιλαμβανομένης της πολιτικής βούλησης, των οικονομικών προϋποθέσεων και της αφοσίωσης των τοπικών φορέων. Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αναγνωρίζεται η ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες που θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Το όραμα μας υπερβαίνει τον απλό στόχο της υλοποίησης αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων. Κεντρική  προσήλωση είναι η συνετή εκτέλεση και αποδοτική αξιοποίηση αυτών των έργων, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Αποβλέπουμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη που συνυπολογίζει το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής μας, δίνοντας προτεραιότητα στις αξίες της αειφορίας και της ποιότητας. Ειδικότερα:

  1. Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των υποδομών, αφενός προς την θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου από την επίδραση των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου προς τη βελτίωση των υποδομών για ασφαλή σύνδεση του αστικού ιστού και της  ενδοχώρας με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που δύναται να ενισχύσουν την προσβασιμότητα και να προσδώσουν δυναμική στην ανάπτυξη της Π. Ε. Ρεθύμνου.
  • Στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με την  δημιουργία ενός  ευνοϊκού περιβάλλοντος και αξιοποίησης των ερευνητικών δεδομένων που θα  επιδιώκει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποσκοπώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθημερινά. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται ως άμεση προτεραιότητα, με την παράλληλη υποστήριξη και προώθηση τόσο των υπαρχόντων επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουμε την ήδη υπάρχουσα επιχειρηματική κοινότητα, όσο και της νέας γενιάς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
  • Προωθώντας πρακτικές αειφόρας και ισόρροπης  ανάπτυξης σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός και η βιομηχανία    μπορούμε να συμβάλουμε  στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων οφελών για την περιοχή. Στόχος  είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, της τοπικής βιοτεχνίας, και να τους συνδέσουμε με τον τουρισμό μέσω βιώσιμων εμπειριών για τους ταξιδιώτες. Μέσα από αυτή την  προσέγγιση, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού. Παράλληλα προστατεύονται  τα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα  με πρωτοβουλίες για την αεροφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών.  Ο συνδυασμός αυτών των προσεγγίσεων αποτελεί τη βάση για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ευνοεί την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία οφελών για την τοπική κοινότητα, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
  • Στην ανάπτυξη του Τουρισμού και την προώθηση της Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Ρεθύμνου που αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση του πλούτου του πολιτισμού, της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας την προσέλκυση τουριστών και παράλληλα προάγοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα είναι βασισμένες στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική ταυτότητα.
  • Στην ενίσχυση των προγραμμάτων έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να   δημιουργηθούν   ευκαιρίες για τους νέους και να τους  παρέχονται οι απαραίτητες δεξιότητες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ακούμε για αναπτυξιακή στρατηγική τα επόμενα χρόνια για την Κρήτη. Για ποιότητα, διαφοροποίηση, πιστοποίηση, branding και άλλα. Έχετε μία εικόνα του τι θα γίνει;

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη περιλαμβάνει μια σειρά στρατηγικών προσεγγίσεων που διαμορφώνουν και θα διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής. Τα κρίσιμα σημεία, οι προκλήσεις θα έλεγα είναι στο πως τελικά θα  υπάρξει διάχυση των ωφελειών  της ανάπτυξης στα ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, πως η ευημερία των αριθμών θα εκφραστεί σε ευημερία των ανθρώπων και εντέλει πως ο επερχόμενος μετασχηματισμός θα είναι δίκαιος και κοινωνικά βιώσιμος. 

Έχοντας υιοθετήσει πρακτικές που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση καθώς και τη στροφή προς την κυκλική οικονομία αποβλέπουμε σε ποιότητα ζωής και ευημερία με θετικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων  σε όλο το νησί.  Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία, την υποδομή και τις κοινωνικές παροχές. Με την  επιδίωξη να δημιουργήσει η Κρήτη μια μοναδική ταυτότητα και προσφορά μέσω της ανάπτυξης εξειδικευμένων κλάδων που θα  προβάλλονται τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η γαστρονομία και η τοπική παραγωγή. Ενώ η πιστοποίηση  θα επιδιώξει την βιωσιμότητα, την αναγνωσιμότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, προσδίδοντας έμφαση στην ποιότητα και την αειφορία. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα προβάλλει την Κρήτη ως παραγωγό ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης η δημιουργία ενός ισχυρού brand για την Κρήτη είναι καίριας σημασίας. Ένα ευδιάκριτο brand βοηθάει στην προσέλκυση τουριστών, επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών, παρέχοντας στην περιοχή μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Γενικά, η αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη αποτελεί έναν πολυδιάστατο σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της περιοχής. Μέσω της ολοκληρωμένης προσέγγισης των παραπάνω στοιχείων, η Κρήτη μπορεί να αναπτύξει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, προσελκύοντας τόσο τουρίστες όσο και επενδύσεις, ενισχύοντας την κοινωνία και διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύεται ότι πρέπει να συνδέσουμε την τουριστική βιομηχανία με ό,τι παράγεται στην περιοχή για να φέρουμε  καλύτερο τουρισμό για να πουλάμε τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές;

Πιστεύω ότι η ιδέα να συνδυαστεί  η τουριστική βιομηχανία με την τοπική παραγωγή  είναιεξαιρετικά επωφελής για μια περιοχή όπως η Κρήτη και αποσκοπεί στην προώθηση τοπικών προϊόντων, καλλιεργειών, τοπικής κουζίνας, τοπικής τέχνης και πολιτιστικών παραδόσεων στους τουρίστες είτε αυτό ονομάζεται   “θεματικός τουρισμός”,  “γαστρονομικός τουρισμός” ή “αγροτουρισμός”. Η αναζήτηση της ποιότητας τόσο στον τουρισμό όσο και στα προϊόντα θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσει το ζητούμενο των επόμενων στόχων μας. 

Οι προσεγγίσεις για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνουν:

  1. Προώθηση και ανάδειξη  των τοπικών προϊόντων  μέσω της οργάνωσης αγροτουριστικών επισκέψεων, αγορών, μαθημάτων μαγειρικής και άλλων δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν την τοπική γαστρονομία.
  2. Συνεργασία με τουριστικές επιχειρήσεις, με ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα τουριστικά καταλύματα για να προωθηθούν  τα τοπικά προϊόντα στους τουρίστες. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει προσφορά τοπικών πιάτων στο μενού ή πακέτα αγοράς τοπικών προϊόντων.
  3. Οργάνωση εκδηλώσεων,  αγορών και φεστιβάλ που προωθούν τα τοπικά προϊόντα τόσο σε τουρίστες όσο και ντόπιους καταναλωτές.
  4. Ενημέρωση και εκπαίδευση στους τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες στο πως να προσεγγίσουν την τουριστική αγορά όπως π,χ,  θέματα  ποιοτικού ελέγχου, συσκευασίας και προώθησης προϊόντων.
  5. Προώθηση του τοπικού πολιτισμού με την ενσωμάτωση της τοπικής παράδοσης, της τέχνης και του πολιτισμού στην τουριστική εμπειρία μέσω εκθέσεων, παραστάσεων, εργαστηρίων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Εν κατακλείδι  συνδυάζοντας την τουριστική βιομηχανία με την τοπική παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Από  την ενασχόληση σας με το συνεταιριστικό κίνημα πιστεύεται ότι αν αυξήσουμε τους πόρους, ενισχύσουμε τις υποδομές, ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης;

Ο πρωτογενής τομέας αναδύεται ως ένας από τους πλέον κρίσιμους και σταθερούς πυλώνες της κρητικής οικονομίας. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός αυτού του τομέα αναδεικνύονται ως αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποτελέσει πηγή δυναμικής ανάπτυξης για την περιοχή. Ο συνδυασμός της ενίσχυσης των υποδομών, της αύξησης των διαθέσιμων πόρων και της επένδυσης στην εκπαίδευση ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτόν τον τομέα.

Ως βάση  στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών, ο πρωτογενής τομέας καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια  προβλήματα και  να ξεπεράσει αγκυλώσεις σε μια δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο, η πρόκληση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία  και να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της τοπικής οικονομίας, της απασχόλησης και της βιωσιμότητας. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν δημιουργικά τα αποτελέσματα ερευνών, να ενσωματωθούν νέα δεδομένα και να υπάρξει προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση αποκτά ζωτική σημασία ως η κινητήρια δύναμη για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και των αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών που σέβονται τους φυσικούς πόρους, το νερό και τις περιοχές της φύσης. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να εισέλθει σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να υποστηρίξουμε αυτήν την κατεύθυνση, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γη των προγόνων μας και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές με θετικό αποτύπωμα. Οικονομικά κίνητρα και πρωτοβουλίες πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να αποτραπεί η ερήμωση της υπαίθρου και να διατηρηθεί η ζωτικότητα του τόπου μας.

Η πολυετής ενασχόλησης σας  με τα κοινά,   οι σπουδές σας  και η   εμπειρία σας σε κομβικούς τομείς όπως ο   πρωτογενής τομέας και τουρισμός μπορούν να βοηθήσουν;

Η μακρόχρονη αφοσίωσή μου στα κοινά, οι σπουδές και η εμπειρία μου σε κομβικούς τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, αποτελούν πολύτιμους  πόρους που μπορούν να συμβάλλουν  στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Η πολυετής εμπειρία μου στην αλληλεπίδραση με την κοινότητα με έχει εξοικειώσει με τις  πραγματικές ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτή η ενασχόληση με τα κοινά μου  έχει δώσει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τις πτυχές που χρειάζεται να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.  Οι  σπουδές με έχουν προετοιμάσει με βαθιά  κατανόηση των προκλήσεων και των δυναμικών στους τομείς του πολιτισμού, του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού και  με έχουν εξοικειώσει με τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ενισχύσουν αυτούς τους τομείς.

Η εμπειρία μου και η γνώση μου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προωθηθεί η αειφορία, η ανάπτυξη και η βελτίωση των κρίσιμων τομέων της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού, ενθαρρύνοντας την καινοτομία, τη βέλτιστη διαχείριση πόρων την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στις τοπικές κοινότητες. Συνολικά, αυτοί οι πόροι και η προσωπική μου δέσμευση μπορούν να διαμορφώσουν και να υποστηρίξουν πρωτοποριακές λύσεις, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη  και  ενισχύοντας την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες οι προτεραιότητές Υπάρχει προοπτική για τον τόπο μας;

Οι στόχοι μας επικεντρώνονται στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας και στη δημιουργία ευημερίας για όλους τους κατοίκους. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι ένας συνεχής και διαρκής στόχος που δεν τελειώνει ποτέ.

Μία από τις προτεραιότητές μας είναι η διάχυση των ωφελειών των μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόοδος και η δυνατότητα πρόσβασης  σε ευκαιρίες θα φτάσουν  σε όλους, περιλαμβανομένων των λιγότερο ευνοημένων ομάδων του πληθυσμού.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες όπου η ευημερία των ανθρώπων θα είναι αναγνωρίσιμη και αντικειμενική. Να διασφαλίσουμε ότι η αύξηση των αριθμών θα αντανακλάται στην ευημερία της κοινότητας συνολικά, και εντέλει πως σε κάθε γωνιά της Κρήτης θα υπάρξουν  οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν τους Κρητικούς  να μείνουν στον τόπο τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για τον τόπο μας. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υποδομών, με ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας    μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλούτη και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Μέσω αυτών των παρεμβάσεων μπορούμε να προωθήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί συνεργασία, καινοτομία και δράση. Είμαστε αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθώντας πραγματική ευημερία για όλους τους ανθρώπους του τόπου μας.

Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με η χωρίς κόμματα;

Η επιλογή μεταξύ περιφερειακής αυτοδιοίκησης με κόμματα ή χωρίς κόμματα είναι ένα σημαντικό θέμα και κάθε προσέγγιση έχει τους δικούς της υποστηρικτές και αποτελούν αντικείμενο κριτικής. Πολλοί για  παράδειγμα υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη πολιτικών κομμάτων μπορεί να

οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση και μάλιστα πολεμική πολιτική αντιπαράθεση,  που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και τη συνεργασία. Ενώ  άλλοι πιστεύουν ότι  η έλλειψη οργανωμένων πολιτικών δομών μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Διαπίστωση μου, ειδικά στην Κρήτη τώρα όπως  και την προηγούμενη περίοδο κινούμαστε ως παράταξη με ένα κοινά αποδεχτό σχέδιο  που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που  πρεσβεύουν σε κοινό σκοπό το καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Αυτό είναι  πάνω από κόμματα και αντιπαραθέσεις. Ενώνουμε δυνάμεις  σε τροχιά συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Συγκρητισμού δουλεύουμε για τον τόπο μας την πρόοδο και την ευημερία.

Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται πλέον την αξία του υποψηφίου ή εξακολουθούν να ψηφίζουν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα.

Η τάση των ψηφοφόρων  ενδέχεται να ποικίλλει ανάλογα με το πολιτικό κλίμα, το περιβάλλον, τις κοινωνικές τάσεις και άλλους παράγοντες σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρονική στιγμή. Συνήθως, υπάρχει μια συνδυασμένη προσέγγιση όταν πρόκειται για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων στις εκλογές. Συχνά οι ψηφοφόροι  επιλέγουν  υποψήφιους που έχουν γνωρίσει καλά μέσω μέσων ενημέρωσης, δραστηριοτήτων κοινωνικών δικτύων, προηγούμενων θέσεων ή ενεργοποίησης σε τοπικές κοινότητες. Έτσι  η αναγνωρισιμότητα μπορεί να είναι σημαντική για να επιτευχθεί ευαισθητοποίηση και για να εμπνευστούν οι ψηφοφόροι. Όμως υπάρχουν και οι ψηφοφόροι που επικεντρώνονται περισσότερο στις πολιτικές θέσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία του υποψηφίου. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ικανότητα ενός υποψηφίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης είναι πιο σημαντική από την αναγνωρισιμότητά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέοι υποψήφιοι μπορεί να προσελκύσουν ψηφοφόρους που αναζητούν φρέσκες ιδέες, ανανεωμένες προσεγγίσεις και ανανεωμένη ενέργεια. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε  ότι οι ψηφοφόροι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και προσεγγίσεις και ότι και οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την τάση των ψηφοφόρων. Συνήθως, οι εκλογές είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αναγνωρισιμότητας, της αξίας των υποψηφίων και της γενικής πολιτικής ατμόσφαιρας.

Τι σημαίνει για εσάς η εκλογή σας στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο μετά τις εκλογές;

Η εκλογή μου στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή και ευθύνη. Θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα για την προώθηση και την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου μας και των ανθρώπων του. Προτεραιότητά μου είναι η εκπροσώπηση με εντιμότητα και αφοσίωση όλων  στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η φωνή και οι ανάγκες κάθε πολίτη θα έχουν τη θέση τους στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.    Επίσης  η  βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης   και γενικότερα ο αγώνας για την ύπαρξη μιας  αρμονικής ανάπτυξης που θα σέβεται  την  πολιτιστική μας  κληρονομιά,  τις  αξίες και την ποικιλομορφία της κρητικής κουλτούρας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Έχω την πρόθεση να εργαστώ για ένα καλύτερο μέλλον προσηλωμένος στην ανάπτυξη της περιοχής μας με συνετή και βιώσιμη προσέγγιση, με  συνεργασία και διάλογο.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του Ρεθύμνου; Γιατί  να επιλέξουν την παράταξή σας και εσάς προσωπικά για να τους εκπροσωπήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι περιφερειακές εκλογές αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της περιοχής μας, καθώς η επιλογή των πολιτών επηρεάζει την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής μας. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει σε δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Προς τον σκοπό αυτόν, απευθύνομαι σε όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες μας, και τους καλώ  να εξετάσουν προσεκτικά το πρόγραμμα  και τις αξίες μας και εάν συμμερίζονται το όραμα μας για μια συνεργατική προσέγγιση και τη δημιουργία από κοινού λύσεων να επιλέξουν την παράταξη  του Σταύρου Αρναουτάκη “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε’’ και εμένα προσωπικά  για να τους εκπροσωπήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μέσω αυτής της επιλογής, αναλαμβάνω τη δέσμευση ότι θα αγωνιστώ για μια διαφανή και προοδευτική Περιφέρεια όπου ο διάλογος με τους πολίτες θα είναι συνεχής και οι ανάγκες τους θα είναι προτεραιότητα. Επίσης είμαι αποφασισμένος να εργαστώ με αφοσίωση προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, η έρευνα, η καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα στην περιοχή μας με στόχο  να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βασισμένο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη βιωσιμότητα και την πρόοδο. Σε αυτό το πλαίσιο σας καλώ  να σταθείτε δίπλα μου, να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου και να μου δώσετε την ευκαιρία να εργαστούμε  από κοινού για το καλό του νησιού μας. Με τη συμμετοχή και την υποστήριξή σας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για ένα πιο δυναμικό και ανθρώπινο τόπο, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. ✔           

(φωτογραφίες Γιώργος Κατάκης)

Scroll to Top